marți, 3 mai 2011

SFANTUL VASILE CEL MARE - DESPRE INVIDIE

        INVIDIA nu este numai o boala a secolului in care traim. Aceasta boala a sufletului vine din vremuri stravechi, iar oamenii ori nu constientizeaza cat de malefica este si cat de periculoasa este pentru propriul sistem nervos si intregul organism, ori le place sa fie invidiosi, ori au cazut in capcana ei si nu mai stiu sau nu mai pot sa iasa.
       Dar sa vedem ce spune Sfantul Vasile Cel Mare despre aceasta boala. Fragmentul este luat din cartea "OMUL, ZIDIRE DE MARE PRET" - Din învăţăturile Părintelui ARSENIE BOCA.
" Invidiosul nu primeşte doctor pentru boala sa şi nu poate găsi leac tămăduitor al suferinţei sale, deşi Sfânta Scriptură este plină de ele. El, invidiosul, aşteaptă uşurarea bolii numai într-un singur fel: să-i vadă prăbuşindu-se pe unii dintre cei invidiaţi. Capătul lui e să-l vadă pe cel invidiat, din fericit, nefericit, din norocos, nenorocit. Pe unii oameni cu totul potrivnici, binefacerile îi îmblânzesc. Pe invidioşi, însă, binefacerile, mai mult îi rănesc, îi înrăiesc. Cu cât invidiosul are parte de mai mari faceri de bine, cu atât mai tare fierbe de ciudă, mai mult se supără şi se mânie. Mulţumind pentru darurile primite şi mai mult se cătrăneşte de purtarea binefăcătorului. Ce fiară poate fi mai feroce în răutatea ei? Ce fiară nu întrec ei prin răutatea năravului lor? Ce sălbăticiune nu depăşesc ei prin cruzimea lor? Câinii cărora li se aruncă o coajă de pâine se domesticesc, leii cărora li se poate de grijă se îmblânzesc. Invidioşii, însă, şi mai mult se irită când li se arată îngrijire şi atenţie. 
       Rănile invidiosului sunt adânci şi ascunse, şi ele nu suferă vindecare, ca unele ce stau închise de durerea lor oarbă în ascunzişurile conştiinţei. Invidiosul este duşmanul propriei sale sănătăţi sufleteşti. Cel invidiat poate să scape şi să-l ocolească pe invidios, dar invidiosul nu poate scăpa de sine însuşi.
       Tu, invidiosule, duşmanul tău este cu tine, vrăşmaşul îţi este continuu în inimă; primejdia este închisă în adâncul tău; eşti legat cu un lanţ neîndurător; eşti prizonierul invidiei şi nici o mângâiere nu-ţi vine în ajutor. 
        A prigoni pe un om binecuvântat de Dumnezeu şi a urî pe cel fericit, iată o nenorocire fără leac."
       Această boală porneşte fraţii împotriva fraţilor şi copiii împotriva părinţilor. Câţi fraţi se bucură sincer dacă alt frate câştigă o mare sumă de bani? Averea, proprietăţile mobile sau imobile cum ar fi case, pământuri, păduri...etc au ajuns subiecte şi motive de dispută în tribunale între fraţi, între părinţi şi copii.... De ce? Pentru că INVIDIA, nu l-a putut lăsa pe un frate să accepte şi să se bucure pentru celălalt frate care are mai mult decât el.... Au ajuns să fie invidoşi fraţii pentru că unul din ei obţine o recoltă mai bogată pe aceiaşi suprafaţă de teren pe care o are şi celălalt.... Motivele INVIDIEI sunt de la banale până la cele mai neaşteptate. INVIDIA înrăieşte şi distruge omenescul din sufletele oamenilor. Dar oare câţi oameni pot şi au curajul să recunoască că sunt invidioşi? Şi câţi oameni au puterea să conştientizeze, să accepte şi să lupte împotriva acestei boli sufleteşti profund malefice? Meditaţi la cuvintele Sfântului Vasile Cel Mare, analizaţi-vă comportamentul şi conştientizaţi că ÎNTOTDEAUNA INVIDIA VA NAŞTE RĂUTATE ŞI URĂ ŞI VA DEZBINA OAMENII, IAR IUBIREA ŞI DRAGOSTEA VA NAŞTE BUNĂTATE, COMPASIUNE, SOLIDARITATE ŞI VOR UNI ÎNTOTDEAUNA OAMENII. 
       ALEGEŢI DECI CUM DORIŢI SĂ FIŢI ŞI SĂ TRĂIŢI ŞI FIŢI SIGURI CĂ VEŢI FI ŞI VEŢI TRĂI AŞA CUM VEŢI ALEGE, DAR CONŞTIENTIZAŢI CĂ ÎNSUŞIRILE POZITIVE VĂ VOR APROPIA MAI MULT DE DUMNEZEU, IAR CELE NEGATIVE, MALEFICE, VĂ VOR ÎNDEPĂRTA, INDIFERENT CĂTE RUGĂCIUNI VEŢI FACE SAU CÂT DE DES VĂ VEŢI DUCE LA BISERICĂ.... DE CE? SUNT SIGUR CĂ VEŢI GĂSI RĂSPUNSUL SINGURI.
        Dacă vreţi să trăiţi mult şi să fiţi sănătoşi, respectaţi VIAŢA sub toate formele ei şi entitatea vie PLANETA PAMÂNT şi INDIFERENT DE CEEA CE SE PETRECE ÎN JURUL VOSTRU, GÂNDIŢI ŞI ACŢIONAŢI ÎNTOTDEAUNA POZITIV BENEFIC.

2 comentarii:

Anonim spunea...

cum scapi de invidie?

Unknown spunea...

Manifestând iubirea necondiționată față de acea persoană. Bucură-te pentru acea persoană. Cu ce te ajută să fii invidios? Este o energie negativă care te va afecta serios într-un mod foarte neplăcut.

Trimiteți un comentariu