vineri, 17 decembrie 2010

Religiile si Credinta - Viata de apoi la geto-daci

Zeii
Din lipsa izvoarelor, s-au emis mai multe teorii cu privire la caracterul religiei geto-dacilor. Astfel, din faptul ca Herodot vorbeste pe larg numai despre Zalmoxis, spunand ca unii geti "ii mai spun si Gebeleizis" si ca getii "cred ca nu exista alt zeu afara de al lor" (IV, 94), precum si din faptul ca numele Gebeleizis nu mai apare nicaieri la scriitorii antici, s-a tras concluzia ca religia geto-dacilor a fost monoteista, teorie respinsa insa de cvasitotalitatea cercetatorilor romani si straini. 
O a doua divinitate importanta a geto-dacilor va fi fost Gebeleizis, chiar daca numele acestui zeu apare in literatura antica numai la Herodot. Gebeleizis va fi fost un zeu al cerului si in special al furtunii si al fulgerului. Sanctuarele dacice descoperite la Gradistea Muncelului, Costesti si in alte parti, par sa fi fost inchinate uneia sau mai multor divinitati de acest gen, urano-solare.
"Credinta lor este ca ei nu mor, ci ca cel care piere se duce la Zalmoxis", spunea Herodot. Aceasta afirmatie, ca si aceea cu trimiterea solului la Zalmoxis, a acreditat parerea, unanima, ca viata geto-dacilor era stapanita de credinta in existenta unei alte vieti dupa moarte. Curajul si usurinta cu care acestia se sinucideau cand erau infranti in razboaie arata ca intr-adevar ei se credeau "nemuritori".
Dupa cum se observa din acest articol, in perioada dacilor, geto-dacilor, nu existau religii. Ei aveau CREDINTA in DUMNEZEU care era ZAMOLXIS. De atunci si pana in vremurile noastre, oamenii, au "fabricat" foarte multe religii, 
Conform Profesorului David Barrett (Universitatea Regent) in lumea intreaga exista in jur de 10000 de religii, dintre care 270 din ele au mai mult de 500000 de ’subgrupari’. In cazul in care vrem sa luam in vedere felul in care credinciosii se raporteaza la Dumnezeu / "dumnezei" lor atunci numarul religiilor este egal cu cel al oamenilor de pe pamant. Fiecare isi traieste ‘religia lui’ altfel."
Avand in vedere aceste date, ce credeti ca este mai important, tipul de religie la care vreti sa aderati sau CREDINTA pe care o aveti in interiorul vostru de la DUMNEZEU? Nu este important, totusi religia pe care o practicati, ci, important este ca acea religie sa va insufle DRAGOSTE, IUBIRE si respect pentru tot ceea ce inseamna viata si sa va aduca LUMINA in suflete. Eu respect fiecare religie in parte si pe toti oamenii care le practica, atata timp cat acestea nu instiga la violenta. Este loc pentru toti pe aceasta planeta si daca fiecare ar darui celorlalti din jur, IUBIRE, lumea s-ar schimba foarte repede in sensul pozitiv al "trezirii" spirituale. De ce exista atunci razboaie, foamete, boli, invidie, ura, saracie, cand am putea trai cu totii ca fiind UNUL SINGUR, pentru ca de fapt TOTI facem parte din TOT CEEA CE ESTE? Foarte simplu. NOI AM ALES SA "TRAIM" ASTFEL. DUMNEZEU, ne-a daruit LIBERUL ARBITRU pe care nu o sa ni-l incalce niciodata. Deci? CUM ALEGETI SA TRAITI?
NU UITATI, INDIFERENT CE SE INTAMPLA IN JURUL VOSTRU, DARUITI IUBIRE SI GANDITI INTOTDEAUNA POZITIV!!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu